Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek

Sajtos- sonkás csiga

15 dkg reszelt sajt
15 dkg darált sonka ( a húsvéti sonkából, már ha marad, különösen finom)
1 kanál tejföl
1 tojás

A tésztához valókat jól összedolgozzuk (az élesztőt elég a tésztába morzsolni, nem kell tejben felfuttatni). Legalább 1 órát hagyjuk a hűtőben állni. Közben összekeverjük a reszelt sajtot, a darált sonkát, a tejfölt és a tojást. A tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagú téglalapra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, és szorosan feltekerjük. A rudat 1/2 cm vastagságú szeletekre vágjuk, a szeleteket ramával kikent sütőlapra helyezzük, és a megmaradt sajtreszelékkel megszórjuk. Előmelegített sütőben világosra sütjük (kb. 15-20 p)      

sonkascsiga.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kókuszkoca

(Máz)

5 dkg kakaópor
1-2 evőkanál tej
25 dkg porcukor
22 dkg Rama

(Tészta)

20 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor
5 evőkanál víz
20 dkg cukor
5 tojás

A tojásokat a cukorral habosra keverjük - hideg, vagy meleg úton-. Közben kanalanként hozzáadjuk a vizet, majd a felverés befejeztével a sütőporral elkevert lisztet is. A keveréket tepsibe öntve  megsütjük. Máz: 22 dkg Rama, 25 dkg porcukor, 1-2 evőkanál tej, 5 dkg kakaópor. Elkészítése: mindent felolvasztunk, és kevés rumot öntünk bele. A kihűlt tésztát felvágva téglalapokra, a langyos masszába mártjuk. Kókuszreszelékkel meghintjük. 1 adaghoz kb. 10.dkg kókuszreszelék kell.

De piskótatésztából is fincsi.

kokusz.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diós mézes puszedli

50 dkg méz
1 tasak mézeskalács fűszerkeverék
1 kg finomliszt
20 dkg Rama
20 dkg cukor
4 db tojássárgája
2 db egész tojás
2 kávéskanál szódabikarbóna

és dió a díszítéshez.

A mézet felmelegítjük, ebben feloldjuk a Ramát, hozzáadjuk a többi hozzávalót, összegyúrjuk. Hagyjuk kihűlni a tésztát. Akár az előző napon is készíthetjük. A tésztából diónyi nagyságú gömböket készítünk, és a tetejét dióval díszítjük. Sütőlemezre fektetve előmelegített sütőben közepes lángon világos barnára sütjük.

mezes.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mézes kocka

1 üveg sárgabaracklekvár
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
4 evőkanál rum
mézeskalács fűszerkeverék
14 dkg porcukor
2 tojás
reszelt narancshéj
reszelt citromhéj
10 dkg Rama
25 dkg méz
40 dkg finomliszt
tortabevonó

A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a Ramát, és addig kevergetjük, amíg elolvad benne. Vigyázzunk, hogy a méz ne forrjon fel. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, és apránként összedolgozzuk a mézes Ramával. A reszelt citrom és narancshéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel, rummal és kakaóporral ízesítjük, azután összegyúrjuk a sütőporral elkevert liszttel. A tésztát 20×30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 160-170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, 3 részre vágjuk, és megkenjük baracklekvárral. A tetejét bevonjuk csokoládéval, majd hűvös helyen egy éjszakát pihentetjük, hogy a csoki megdermedjen, a tészta pedig kellőképpen megpuhuljon. Szeletekre vágva kínáljuk, a tetejét tetszés szerint díszíthetjük.

m-kocka.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Habkarika

tojásfehérje
porcukor (tojásfehérjénként 7 dkg)
pár csepp ecet

Minden tojásfehérjéhez 7 dkg cukrot számítunk, majd gőz fölött felverjük kemény habbá. A cukrot apránként adagoljuk hozzá, végül pár csepp ecetet keverünk bele.

80 fokon 2,5-3 órán át szárítjuk a sütőben.

habk.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bejgli

 

Kb 1/2 kilóbúzaliszt (BL55)

20 deka vaj
10 deka sertészsír
4 púpozott e.k porcukor
2 csipet
1 élesztő
1 tojás sárgája
kb 1 deci tej (2,8%-os)
 
A töltelékhez
 
bő 1/2 kiló darált dió, vagy mák
negyed kiló kristálycukor
5 deka  akácméz
2 kk őrölt fahéj
kb 1,5 deci tej (2,8%-os)
3 vaníliás cukor
2 citrom reszelt héja
2 narancs reszelt héja
őrölt szerecsendió
 
mazsola
tojás- a kenéshez
 

Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat és simára keverjük az összetevőket.A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát. Osszuk ketté, és formáljunk cipókat, majd pihentessük legalább egy órát. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, majd összekeverjük őket.Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd félre tesszük. A pihenés után a tésztacipókból vékony, egyenletes téglalapokat nyújtunk, majd egyenletesen megkenjük a kettéosztott töltelékkel. Tekerjük fel, a végeit óvatosan nyomkodjuk be, és kissé szurkáljuk meg villával, majd tegyük a kikent tepsibe, és kenjük be, vékonyan tojássárgájával.A sütőben először kb 15-20 percig nagyobb lángon, majd 10 percig kisebben süssük készre.

 de ugye minden sütő másképp süt :)

Csak akkor szeleteljük, ha kihűlt :)))

bejgli.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.